Backlink Nedir?
Backlink; başka web sitelerinden bizim web sitemize gelen bağlantılara verilen genel isimdir. Backlinkler Google arama motorunda yükselmek için şarttır. Özellikle rekabeti yüksek kelimelerde seo yarışı içerisindeyseniz kesinlikle web sitenize backlink almak zorundasınız.
Backlink Nedir? |
Daha net anlatmak gerekirse backlink bir sitenin diğer bir siteye kefil olmasıdır. İnternet dünyasında ne kadar kaliteli kefiliniz varsa Google sizi sıralamada daha da üste atar. Bakın kefilin çok olması değil kaliteli olması gerekiyor :) Lütfen buraya dikkat...
Backlink Türleri Nelerdir?
1) Dofollow Backlink
2) Nofollow Backlink
DİPNOT:Backlink alımı yaparken nofollow, dofollow karışık yapmalısınız. Eğer sürekli dofollow ya da nofollow backlink alımı yaparsanız bu ceza almanıza sebep olabilir.(alert-success)
Backlink Nasıl Alınır?
Backlink kazanmak için bazı taktikler var. Bu taktikleri yazının ilerleyen bölümlerinde paylaşacağım. Tabii ki bu taktikler yeterli olacak mı? Hayır... O zaman mecburen backlink satın alacaksınız. (Backlink satın almak google yönergelerine göre yasaktır) İsterseniz backlink nasıl alınır madde madde bakalım.
1) Önünüze gelen her siteden backlink alınmaz. Backlink alacağınız web sitesinin siteniz ile ilgili olması daha iyi olacaktır ve sizlere ziyaretçi getirmesi lazım. Yoksa aldığınız backlinkin çok bir önemi olmayacaktır.
DİPNOT: Bazı seo uzmanları alınacak olan backlinklerin illa sizin sitenizle ilgili olacağını söylüyor ama benim düşüncem backlinkin kaliteli olması ve ziyaretçi getirmesi. Yani sizin yemek tarifleri sitenize bir haber sitesinden alınan backlink ile ziyaretçi geliyorsa o backlink sizin için kaliteli bir backlinktir.(alert-success)
Milyonlarca backlinki olan sayfalardan uzak durun. Özellikle yorum şeklinde yapılan backlinklerin sitenize faydası olmayacaktır. Bu şekilde 1000 backlink almaktansa kaliteli 10 backlink almanız siteniz için daha iyi olacaktır.
2) Rakip analizi ile rakiplerinizin backlink aldıkları yerleri tespit ederek, onların backlink aldıkları yerlerden backlinkler almalısınız. Bu kısım kesinlikle çok önemli. Rakiplerinizin backlink aldığı yerlerden sizlerde backlink almalısınız.
DİPNOT: Rakiplerinizi nereden backlink aldığını ücretsiz bir şekilde öğrenmek isterseniz seodiji.com/en-iyi-ucretsiz-seo-araclari adresindeki ücretsiz seo araçları yazıma bakabilirsiniz.(alert-success)
3) Backlink alımı yaparken sadece ana sayfa için değil alt sayfalar için de backlink alımı yapmanız gerekiyor. Ayrıca yine backlinki tek bir anahtar kelime ya da sayfa için değil farklı anahtar kelimler ve sayfalar için almanız gerekiyor.
4) Tanıtım yazısı yayınlayan siteler ile iletişime geçerek (sizin sitenizin konusuna yakın siteler olabilir) tanıtım yazısı yayınlayarak web siteniz için backlinkler alabilirsiniz.
5) Forum sitelerinden sitenizle ilgili bölümlerinden mutlaka backlinkler alın. Forum sitelerinin çoğu nofollow backlink verse de web sitenizin tanıtımı ve markalaşması açısından forum siteleri çok önemlidir. Ayrıca web sitenize ziyaretçi de geleceği için forum sitelerini backlink inşasında mutlaka kullanın.
DİPNOT: site:https://www.r10.net/ intext:[seo] bu gibi aramalar yaparak ilgili sitelerde istediğiniz kelime ya da başlıklarda aramalar yaparak konunuz ile ilgili içeriklere yorumlar yapabilirsiniz. Vermiş olduğum örneği google a yazdığınız zaman r10 içerisinde seo ile ilgili içerikleri bize gösterecektir. Sizler bu örnekleri değiştirerek kendinize uygun hale getirerek varyasyonları genişletebilirsiniz.(alert-success)
6) Konunuzla ilgili daha önce yazı yayımlamış olan web sitelerinin analinizi yaparak sayfalarındaki 404 hatalarını bulun ve kırık backlinklerden kendi web sitenize yönlendirme yapılmasını isteyin. Bu analizi a hrefs ile yapabilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse a sitesinin backlink ile ilgili yazmış olduğu bir yazısında bir kırık link bulduk. O link artık çalışmıyor diyelim. Site sahibine mail atarak ya da sosyal medya platformlarından yola çıkarak baclink yazısında kırık bir link olduğunu söyleyebilir ve bu kırık linki kendi web sitenize yönlendirmesini söyleyebilirsiniz. (Bazı web site sahipleri bunun için ücret isteyecektir)
Eskiden çok güzel bir yöntemdi ama artık çok fazla kimse ücretsiz backlink vermiyor.
7) O kadar kaliteli içerikleri üretin ki diğer web siteleri hatta rakipleriniz bile size link vermek zorunda kalsın. İçeriğiniz çok kaliteli olursa haber siteleri, üniversite siteleri, hatta rakipleriniz bile size backlink vermek zorunda kalabilir. Bundan dolayı içerikleri üretirken asla kaliteden taviz vermeyin :)
8) Edu ya da Gov uzantılı sitelerden abartmadan yorum backlinkler alabilirsiniz.
site:.edu.tr inurl:blog
site:.edu.tr "anahtar kelimeniz" "blog"
site:.edu.tr "anahtar kelimeniz" "yorum yaz"
site:.gov.tr inurl:blog
site:.gov.tr "anahtar kelimeniz" "blog"
inurl: .gov.tr ”cevap yaz”
site:.edu.tr inurl:blog “post a comment”
“anahtar kelimeniz”+inurl:blog site:.edu.tr
şeklinde aramalar yaparak bir çok edu ve gov siteye yorum yaparak backlink alabilirsiniz.