SEO NEDÄ°R?
Seo; web sitemizin arama motorlarına uygun hale getirilerek arama sonuçlarında üst sayfalara çıkarmak için yapılan çalışmalar bütünüdür. SEO kısaltmasının açılımı ise Search Engine Optimization'dur. Türkçe olarak SEO; Arama Motoru Optimizasyonu demektir.
Seo Nedir |
Seo sayesinde web siteleri özellikle Google arama motorlarında üst sıralarda çıkarak arama yapan insanların karşılarına çıkarlar ve hedeflerine de ulaşmış olurlar. Mantığı anlamanız açısından somut bir örnek verelim isterseniz.
Bir e-ticaret siteniz olduğunu ve ayakkabı sattığınızı düşünelim. Ayakkabı almak isteyen bir kişi Google ya da diğer bir arama motorunda arama yaptığı zaman onun karşısına sizin sitenizin çıkması gerekmektedir. Eğer arama sonuçlarında web siteniz geride kalırsa ayakkabı satamazsınız ve bu da bir e-ticaret sitesi için hiç de iyi olmayacaktır.
SEO yapmak için tabii ki belirli kurallar vardır. Bu kurallar daha doğrusu algoritmalar hemen hemen her hafta/ay değişmektedir. Ama değişmeyen (bence) bazı kurallar vardır. Bu kurallara uyulduğu zaman web sitelerinin SEO gücünü yükseltmiş ve sıralamalarda da üst sıralarda yer almış olursunuz. İsterseniz bir kaç örnek ile devam edelim.
1) SEO için Web Site Hızı
SEO için son bir kaç yılda en önemli kriterlerden birisi de kesinlikle sitenin hızıdır. Artık herkesin elinde olan mobil telefonlar sayesinde insanlar her yerden internet sitelerini ziyaret ediyorlar. Eğer siteniz yavaş bir şekilde açılırsa emin olun ziyaretçi hemen sitenizden kaçacaktır. Bundan dolayı kesinlikle sitenizin hızlı olması değil çok hızlı olması gerekmektedir.
2) SEO İçin Özgünlük Şart Mı?
Hangi işi yapıyorsanız yapın özgünlük tabii ki şart. Web sitenize gelen Google ya da diğer arama motoru örümcekleri sitenizi tararlar ve bu tarama sonucunda da özgün yani daha önce hiç bir yerde paylaşılmamış içerik isterler. Web sitenizde özgün makaleler/görseller olduğu sürece Google ve diğer arama motorlarında yükselmeniz kolay olacaktır.
3) SEO için Alan Adı Önemli Mi?
Seo için alan adı tabii ki çok önemli. Burada dikkat etmeniz gereken şey alan adınızın eşleşen domain olup olmaması değil, insanların kolay hitap edebilmesi ve markalaşmaya uygun olması. Ayrıca domain uzantısının SEO'ya olumlu ya da olumsuz bir katkısı direkt olarak yoktur. Dolaylı olarak bir etkisinden bahsedebiliriz. Örneğin; bayerseo.com ismi insanların akıllarında daha kolay kalırken, bayerseo.xyz insanların aklında daha zor kalabilir bu da dolaylı olarak sizin avantaj ya da dezavantajınız olabilir.
4) SEO İçin Hosting Seçimi
Seo için hosting seçimi yaparken çok dikkatli olmanızda fayda var. Alacak olduğunuz hosting içerisinde sadece kendi sitenizin olmasına dikkat edin. Başka sitelerin olduğu hostinglerden yayın yapmanız seo konusunda sizleri geriye düşürecektir diye düşünüyorum.
5) SEO İçin H etiketlerinin Kullanımı
Makale yazarken h etiketleri kullanımı konusunda çok dikkat etmek gerekir. H etiketleri bir sitenin içeriğinin mimarisi diyebiliriz. Eğer düzgün H etiketi kullanılmış bir siteye sahipseniz Google ya da diğer arama motorları botları sitenizi daha iyi tarayacaktır.
6) SEO için Güçlü Bir Sosyal Medya
Web sitesi için seo yapmak isteyen arkadaşlara diğer bir tavsiyem güçlü bir sosyal medya hesaplarının olması. Güçlü bir sosyal medya hesabı sayesinde potansiyel müşteriler ya da ziyaretçiler ile daha kolay iletişime geçebilirsiniz. Google ya da diğer arama motorlarına giden sosyal medya sinyalleri sayesinde de sıralama almanız daha kolay olur.
7) SSL
Eskiden olsa SSL'i sadece e-ticaret siteleri kullansın derdik ama artık SSL bir sıralama kriteri. Web sitenizde kesinlikle SSL olmasına dikkat edin.
8) E.A.T
Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness kelimelerinin kısaltılmış hali olan EAT Uzmanlık, Otorite ile Güvenilirlik anlamına gelir. Google artık sizin yazmış olduğunuz yazıların uzmanlık alanınıza girip girmediğini biliyor.Kısaca eğer siz bir doktor değilseniz ve sağlık sektörü ile ilgili bir yazı yazıyorsanız Google bunu E.A.T güncellemesi ile tespit ediyor. 2018 yılında detaylı bir şekilde hayatımıza giren E.A.T güncellemesine çok dikkat etmemiz gerekiyor.
İÇ SEO (ON-PAGE SEO) NEDİR?
On page seo; web sitenizin sayfalarının seo algoritmalarına uygun olarak düzenlenmesine denir. Site içi seo eksikliklerini gidermeden kesinlikle dış seo çalışması yapılması önerilmez. İlk olarak site içerisinde yer alan eksik bilgiler giderilip daha sonraki süreçte dış seo çalışmalarına başlanmalıdır.
Site içi seo için uyulması gereken kurallara dikkatli bir şekilde bakalım;
1) Başlık Seçimi ve Meta Açıklamalar
Bir içerik hazırlarken başlık seçimi çok önemlidir. Başlığınızda mutlaka anahtar kelime geçmelidir. Ayrıca girecek olduğunuz meta açıklama kısımlarında da anahtar kelime geçmeli ve insanları harekete geçirici kelimelere de yer vermelisiniz. (CTA)
Başlık seçimi sırasında insanların Google ya da diğer arama motorlarında arayacağı en iyi anahtar kelimeleri bulmaya özen göstermeli ve ona göre başlıklar seçmelisiniz. Bu şekilde Google ya da diğer arama motorları aramalarında üst sıralarda çıkabilirsiniz.
2) Görsellerin Kullanımı
Site içi seo konusunda belki de en önemli durumlardan birisi de görsellerin kullanımıdır. Web siteniz içerisinde görsel kullanırken bazı kuralları dikkate almalısınız. Bunları sıralayacak olursak;
1) Görsel ismi ile içeriğinizin ismi benzer olsun. Örnek vermek gerekirse seo nedir yazısı içine eklediğim görselin ismi image-01 olmasın. Örneğin seo-nedir.jpg olabilir.
2) Görsele mutlaka bir alt etiketi ekleyin. Google ya da diğer arama motorları alt etiketi sayesinde görselin neyle ilgili olduğunu daha iyi anlayacaktır.
3) Görselleri elinizden geldiğince sıkıştırın ve boyutunu düşürün. Eğer büyük boyutlu görseller kullanırsanız maalesef siteniz yavaş açılacaktır ve bu da site içi seo konusunda sizlerin puanını hayli aşağıya çekecektir.
3) Kaliteli İçerik
İçerik demek illa yazı olacak demek değil. Görsellerden de içerik oluşturabilirsiniz. Burada önemli olan insanlara yani ziyaretçilerinize ne verdiğiniz. Eğer ziyaretçileriniz oluşturduğunuz içerikleri bu yazı olabilir görsel olabilir ya da video olabilir beğeniyor ve sitenize geri geliyorsa; o içerik kaliteli içerik demektir. Siteniz için KALİTELİ İÇERİK üretmeye özen gösterin.
4) URL Yapısına Dikkat !
URL yapısı site içi seo için diğer önemli bir kavram. Örnek vermek gerekirse şu an benim içeriğimin başlığı SEO nedir ve url kısmında da seo-nedir.html şeklinde bir url var. URL seçiminde mutlaka hedef anahtar kelime kullanılmalı ve uzun URL yapısından da uzak durulmalıdır.
Dipnot: URL yapısında tarih kullanmamaya çalışın. Örneğin 2022 elbise modelleri yazınız var URL kısmında 2022-elbise-modelleri değil de elbise-modelleri şeklinde bir url seçebilirsiniz. 2023 yılı ve diğer yıllarda başlığınızı değiştirebilirsiniz böylece URL sabit kalmış olur. SEO açısından buna kesinlikle dikkat edin.
5) 404 Hatalarına İzin Verme !
Web sitenizde 404 hatalarına izin vermeyin. 404 olan sayfaları ilgili sayfalara 301 yönlendirmesi yapın ya da ana sayfaya yönlendirin. 404 olan sayfalar hem arama motorları için hem de sitenize gelen ziyaretçiler için istenmeyen bir durumdur. Sitenizi olumsuz etkileyecektir.
6) Sitenizin Güncellenmesi
Web sitenizi belirli periyotlarda mutlaka güncelleyin. Web sitenizin güncellenmesi arama motoru örümceklerinin sitenize daha çok gelmesini sağlar ve bu sayede daha çabuk indeks alarak sıralamaya da daha hızlı girersiniz.
7) Mobil Uyumluluk ve Site Hızı
Günümüzde mobil cihazların kullanımı çok artmış durumda. Bundan dolayı sitenizin mobil uyumlu olması çok önemli. Ayrıca sitenizin hızının da çok yüksek olması gerekiyor. Sitenizin mobil uyumlu olması ve hızlı olması sizi 1-0 öne geçirir.
8) Site İçi Linkleme
Site içi linklemeye dikkat edin. İlgili içerikleri bazen anahtar kelime ile bazen açık URL şeklinde yönlendirme yapın.
Site içi linkleme yaparken başka sitelere de linkler verebilirsiniz. Hatta otoriter güçlü sitelere link vermeniz seo açısından sizlere fayda sağlayacaktır. Site içi linklemenin mantığını daha iyi anlamak isterseniz Wikipedia sitesini inceleyebilirsiniz.
9) Kullanıcı Deneyimi (UX)
Web sitenize giren kişiyi memnun etmek zorundasınız. Kullanıcı deneyimi dediğimiz şey web sitenize giren kişinin sitenizden memnun bir şekilde ayrılmasıyla artar. Kullanıcı deneyimi sitenizde iyi olursa Google ve diğer arama motorları da sizin sitenizin insanlara fayda sağladığını görür ve üst sıralara taşır.
Unutmayın Google ve diğer tüm arama motorları insanlara en doğru sonuçları vermek için uğraşıyor. Eğer sitenize giren ziyaretçilerinize iyi bir kullanıcı deneyimi sunarsanız web sitenizin yükselmesi daha kolay olacaktır.
10) Heading Etiketleri
Başlık etiketleri on-page seo için olmazsa olmazlardandır. Her bir sayfada sadece bir adet H1 etiketi olması gerekmektedir.
Heading etiketleri kullanılırken hiyerarşiye dikkat etmeniz gerekiyor. H2 etiketinden H4 etiketine geçiş yapmayın. Hiyerarşik olarak H2, H3 ve H4 başlıklarını kullanarak içeriklerinizi oluşturursanız Google ya da diğer arama motorlarının web sitenizi taramasını kolaylaştırmış olursunuz.
Dipnot: Heading etiketlerini kullanırken bu başlıkların diğer içeriklerden büyük ya da farklı renkte olacak şekilde ayarlamanız web siteniz açısından daha sağlıklı olacaktır.
11) Zayıf İçerikler
Sitenizdeki zayıf içerikleri ve sayfaları tespit ederek güncelleyin. Eğer içeriğin hiç bir şekilde güncellenme şansı yoksa o içeriği silin ve ilgili içeriğinize 301 yönlendirmesiyle yönlendirin. Zayıf içerikler arama motoru botlarının tarama bütçesini boş yere kullanmasına sebep olurlar ve sitenize eksi puan yazılmasına yol açarlar. Bundan dolayı az okunması olan yani az ziyaretçi tarafından okunan ziyaret edilen içeriklerinizde mutlaka yukarıda anlattığım aksiyonları alın.
DIÅž SEO (OFF-PAGE SEO) NEDÄ°R
Dış seo yani off page seo nedir sizlere şimdi bundan bahsedelim. Web sitenizi açtınız içerikler üretiyorsunuz her şey güzel gidiyor :) Ziyaretçiler sitenize gelmeye başladılar, içerikleriniz çok iyi bir şekilde tüketiliyor. Buraya kadar her şey çok iyi :)
Ama artık web sitenizin kabuğunu kırıp daha büyük ziyaretçi hedeflerine ulaşması gerekiyor. Dış seo deyince ilk akla backlink geliyor olabilir. Oldukça mantıklı tabii ki. Şu an için Google'ın en büyük dış seo kriterlerinden birisi backlink.
Backlinkler sağlam olursa istediğiniz kelimede sıralama almanız da kolay olur. Ama geldik sağlam backlink bulmaya ? Sağlam backlinkler genelde rakipten alınan ya da çok değerli yüksek hitli sitelerden alınan backlinklerdir. Peki rakiplerden backlink alamazsak ya da kaliteli bir backlink bulamazsak?
İşte burada aslında sosyal medya devreye giriyor. Sağlam bir backlink alın ya da almayın sosyal medya hesaplarınız güçlü olur ve içeriğinize sosyal medya platformlarından ziyaretçiler çekerseniz, bu da dış seo için çok önemli bir adım olacaktır. Sosyal medya sitelerinden gelen ziyaretçiler sayesinde arama motorları web sitenizi yukarılara çıkaracaktır. Ayrıca sosyal medya platformları sayesinde web sitenizin markalaşma süreci de daha çabuk tamamlanır ve ziyaretçiler ile de bir bağ kurarsanız emin olun backlink kadar değerli bir dış seo faktörünü yerine getirmiş olursunuz.
Site dışı seo için diğer bir faktör tabii ki rakip analizi. Rakiplerinizin ne yaptığını bilmeniz gerekiyor. Rakip analizi içinse en iyi araç tabii ki A hrefs. A Hrefs ile gerek youutube içerisinde gerekse farklı seo bloglarında rakip analizi nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Ben size bugün ücretsiz rakip analizi nasıl yapılır ondan bahsetmeye çalışayım.
Kullanacağımız uygulamanın a hrefs kadar etkili olduğunu düşünmüyorum ama en azından rakipleriniz ile ilgili ücretsiz bazı bilgilere seoreviewtools.com/website-traffic-checker adresindeki siteden ulaşabilirsiniz. Özellikle rakiplerinizin nereden backlink aldıklarını bu araç ile kontrol edebilirsiniz.
Off Page SEO Ve Reklamlar
Off page seo yaparken reklam vermeyi kesinlikle göz ardı etmemek gerekiyor. Özellikle Google ADS ve İnstagram reklamları ile markalaşma sürecinizi hızlı bir şekilde yapmalısınız. Ayrıca yeniden pazarlama yaparak kitlenizi elinizde tutarak daha kısa sürede ziyaretçi sayılarınızı arttırabilirsiniz.
Dipnot: Özellikle instagramda kurgulayacağınız reklamlar ile kısa sürede çok fazla bir takipçi kitlesine ulaşarak daha kolay bir şekilde ziyaretçiler kazanabilirsiniz. Web siteniz için ayırdığınız mesai kadar mutlaka sosyal medya için de mesai yapmanız gerektiğini unutmayın :)
Off page seo yaparken aslında aşağıdaki maddelere uyarsanız sorun yaşamadan bu süreci yapılandırabilirsiniz.
Off Page SEO Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1) Önüne gelen siteden backlink alma. Tıklanabilir backlinkler almaya özen göster. Yani aldığın backlink sitene ziyaretçi göndersin ki bir işe yarasın. Paket halinde satılan backlinklerden uzak dur :)
Backlink alırken sürekli anchor text ile link alma. Bazen açık Url için bazen marka adına bazen de anahtar kelimene yani anchor texte backlink al.
Bir günde çok fazla backlink alma. Günlere yayarak bu backlinkleri al ki spama düşme.
2) No follow do follow backlinklere dikkat et. Sürekli no follow ya da do follow backlink alma. İkisini de karışık almaya özen göster. Çok kaliteli olan sitelerden do follow orta kaliteli olan sitelerden ise no follow alabilirsin. Kalitesiz sitelerden uzak dur :)
3) Kitlenin olduğu forumlarda zaman geçir. Web sitenin cevap vereceği başlıklara bakarak insanlara yardımcı ol ve onları web sitene yönelt. Kitlenin olduğu forum sitelerinde backlink ya da banner reklamlar da alabilirsin :)
4) Youtube'u mutlaka kullan. Ne içeriği üretiyor olursan ol Youtube içinde mutlaka videolar üret ve oradan da ziyaretçi çek. Youtube dünyada en çok tercih edilen arama motorlarından birisi artık. (İnstagram, twitter, linkedin gibi platformları söylemeye gerek bile duymuyorum)
5) Google dışındaki arama motorlarına kayıt yap. Az da olsa bing, yahoo gibi diğer arama motorlarından da sitene ziyaretçiler gelecektir.
6) Markalaşmaya çalışın. Örneğin insanlar sizin sitenizi Google'da ararken seo diji off page seo nedir ya da seo diji rakip analizi şeklinde arama yapsınlar. Markalaşmak için en kolay ol :) kaliteli içerik ve sosyal medyada aktif bir şekilde içerik üretmektir.
7) Sitenize gelen zararlı backlinkleri mutlaka reddedin ve sitenize zarar vermesini engelleyin.
8) Google My Business kurulumunu yapın. Google aramalarında haritalarda çıkmak çok önemli. Eğer haritalarda çıkmak istiyorsanız (kimse bunu hayır demez sanırım :) ) mutlaka harita kaydınız yapın.
Evet bu yazımda seo nedir, iç seo nedir, dış seo nedir elimden geldiğince anlatmaya çalıştım :) Aklınıza takılanları ya da sormak istediğiniz soruları yorum formu ile sorabilirsiniz.