Bir web sitesine seo yapmak istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu içerik tam da size göre. SEO konusunda başarılı olmak istiyorsanız bir çok faktörü göz önüne almalı ve ona göre akıllıca bir strateji geliştirmelisiniz. Seo nasıl yapılır, en iyi seo teknikleri nelerdir bir bakalım :)
|
Seo Nasıl Yapılır? |
SEO sayesinde web sitenizin marka bilinirliğinde yükselme, ziyaretçi sayısında artma meydana gelecektir.
SEO Nasıl Yapılır?
1) Hedefleri Belirle
SEO yapmaya başlamadan önce hedeflerinizi belirlemeli ve buna göre bir çalışma planı ortaya koymalısınız.
Hedef belirlerken sadece belirlediğiniz bir anahtar kelimede yükselmeyi değil daha kapsamlı ve planlı bir hedef belirlemeli ve çalışmalarınızı buna göre optimize etmelisiniz. Örnek vermek gerekirse; anahtar kelimede yükselme dışında; marka bilinci oluşturma çok önemli. İnsanlara web sitenizin bir marka olduğunu kabul ettirirseniz çok büyük yol almış olursunuz.
İnsanlar benim web siteme Google ile değil de direkt olarak web tarayıcısına seodiji.com yazarak ulaşıyorlarsa ya da Google'a "seo nedir seo diji" şeklinde bir arama terimi giriyorlarsa artık markalaşma sürecim tamamlanmıştır diyebilirim.
Yine hedeflerinizi belirlerken insanların aramaları farklı şehirlerde yaptıklarını göz önüne alarak yapmalı ve yerel seo kısmını da atlamamalısınız.
2) Anahtar Kelime Araştırması
Seo yaparken anahtar kelime ve konu araştırması en önemli maddelerden birisidir. Anahtar kelime araştırma yapmak için SEMRush platformunu kullanabilirsiniz.
semrush.com/blog/keyword-research-with-semrush-keyword-magic/ adresinden anahtar kelime araştırmanızı yapabilirsiniz. Semrush ücretli bir platformdur. 7 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ya da seodiji.com/en-iyi-ucretsiz-seo-araclari adresinde paylaştığım ücretsiz seo araçları listesinden de anahtar kelime araştırması için uygun bir uygulama seçebilirsiniz.
Aslında anahtar kelime araştırması yaparken beyin fırtınası da yapabilirsiniz. Burada karşımıza su sorular çıkacaktır. Bu sorulara cevaplar arayarak da bir çok anahtar kelime bulabiliriz.
1) Ziyaretçi ne arıyor?
2) Web sitemiz hangi ürünleri/hizmetleri sunuyor?
3) Hangi konu hakkında yazmak istiyoruz? Uzmanlık alanımız ne?
Anahtar kelime araştırması yaparken ilk olarak uzun kuyruklu olan anahtar kelimeleri seçerek işe başlarsanız sizler için daha iyi olacaktır. Örnek vermek gerekirse karpuz tohumu kelimesi yerine organik karpuz tohumu gibi bir kelime seçip; bu kelimeden ziyaretçi alıp sitenizi insanlara gösterip daha sonra karpuz tohumu kelimesi için çalışmalara başlayabilirsiniz. Anahtar kelime araştırması olmadan seo yapmak çok zordur. Çünkü hangi kelimenin ne kadar arandığını, ne kadar tıklandığı ile ilgili bir fikrinizi olması gerekiyor. Rastgele yapılacak bir çalışma ile seo yönünde ilerlemeniz tesadüflere kalacaktır.
3) Arama Motorlarına Kayıt
Tüm arama motorlarına kayıt olun. SEO'yu sadece Google merkezinde düşünmek yerine diğer arama motorlarının da az da olsa kullanıldığını unutmadan mutlaka diğer arama motorlarına da kayıtlar kesinlikle yapılmalı.
4) Search Console ve Analytics Kurulumları
Google tarafından ücretsiz bir şekilde sunulan bu iki seo aracının kesinlikle hemen kurun. Search Console sayesinde dahili ve harici bağlantılar, kapsam sorunları ve çeşitli analizleri ücretsiz bir şekilde görebilirsiniz.
Yine analytics sayesinde web sitenize girenlerin analizini yapabilir ve buna göre aksiyonlar alabilirsiniz.
5) Kırık Bağlantıların Belirlenmesi
Web sitenizde yer alan kırık bağlantılar 404 hata sayfalarının oluşumuna sebep olacaktır. Web sitenizdeki kırık bağlantıları tespit ederek ilgili sayfalara yönlendirmeler yapmanız gerekmektedir.
Ayrıca dış bağlantı olarak verdiğiniz web siteleri kapanmış olabilir. Bu durumda vermiş olduğunuz bağlantınız da yine 404 hata sayfası sonucu verecektir. Bu tarz 404 hatalarını mutlaka ortadan kaldırmalısınız.
6) Site İçi SEO
Seo yaparken en önemli adımlardan birisidir site içi seo yapmak.
Site içi seo ile ilgili detayları daha önce
seodiji.com/seo-nedir adresinde anlatmıştım. Bu yazından
site içi seo nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.
Özellikle kaliteli içerik üretmek ve bu içerikleri oluştururken H etiketlerini kullanmaya özen gösterin. Google ya da diğer arama motorları H etiketleri sayesinde web sitenizi daha kolay tarar ve anlamlandırır.
7) Backlink
Backlink ile ilgili daha önce
seodiji.com/backlink-nedir burada bir yazı yazmıştık. İlk olarak bu yazıyı okuyup devam ederseniz daha sağlıklı olacaktır.
Rekabet düzeyi düşük olan kelimelerde backlink olmadan da bir yere kadar illa sıralamaya girebilirsiniz. Rekabeti yüksek olan kelimeler içinse kaliteli backlinkler olmadan yükselmeniz neredeyse imkansızdır. Örnek vermek gerekirse benim seo kelimesinde yükselmek için çok sayıda kaliteli backlinke ihtiyacım var.
Backlink olmadan yükselmek mümkün mü ? Elbette mümkün ? Eğer çok güçlü bir sosyal medya gücünüz varsa ve bu sosyal medya gücü sizi markalaştırdıysa arama motorları sizi backlink olmadan da yukarı taşıyabilir. Olayı daha net anlatmak için isterseniz bir örnek verelim. Diyelim ki ziyaretçiler seo araması yaparken Google'a seo diji seo nedir, seo diji backlink nedir gibi kelimeler yazarak giriş yapıyor. Bu şekilde yapılan aramalar sayesinde Google seo diji sitesini seo nedir backlink nedir gibi kelimelerde otoriter görüp yukarı sıralara taşıyabilir. Tabii otoriter olmak için yıllar geçmesi gerekebilir ya da çok sıkı bir şekilde çalışmalar yapmalısınız.
8) Rakip Analizi
Rakip analizi seo yaparken en önemli faktörlerden birisidir. Rakiplerinizin özellikle hangi sayfalarının çok fazla ziyaret edildiği, hangi kelimelerden o sayfalara ziyaretçi gittiği, hangi sayfalara hangi kelimelerden backlink gittiği, sosyal medyada neler yaptığı gibi durumları çok iyi bir şekilde analiz edip, rakiplerinize göre durum değerlendirmesi yapmanız gerekiyor.
Rakip analizi dediğimiz şey; rakiplerin içeriklerini kopyala yaptıklarının aynısını yap demek değildir. Rakiplerinizin içeriklerini inceleyerek ince noktaları bulup onlardan daha iyi içerikler üreterek ve onlardan daha iyi stratejiler geliştirerek onları geçmek için yapılan çalışmalardır.